Offentlig forelæsning med tre nyuddannede kandidater
Kl. 16.30 - 17.00
Cand.scient.soc Heidi Dalager: "Psykisk mistrivsels påvirkning på uddannelse".
Et speciale om hvordan psykisk mistrivsel kan påvirke de unges uddannelse.
Der er højt frafald i uddannelser, høj selvmordsrate og store sociale problemer i Grønland.
Specialet undersøger, hvordan disse ting kan hænge sammen. Der er blevet foretaget semi-struktererede interviews med 8 unge om deres psykiske udfordringer - bl.a. med angst, depression og svære oplevelser i deres liv, som har påvirket deres uddannelser og deres oplevelse på muligheder for at få hjælp.
Resultaterne fra de foretagne interviews bliver analyseret ved bl.a. at kigge på de unges omgivelser, og hvordan diskurs i samfundet kan påvirke de unge og deres beslutninger.
Kl. 17.00 - 17.30
Cand.scient.soc Sara K. Jakobsen: "Seksuel grooming - krænkerens rolle og det stiltiende samfund".
Et speciale om hvorfor personer, der har været udsat for seksuel grooming i barndommen, kan være tavse omkring hændelsen, med udgangspunkt i en bygd.
Seksuel grooming udspiller sig i alle områder af landet.
Politiets opgørelse af seksualforbrydelser viser, at 249 seksualforbrydelser blev anmeldt alene i 2021 - og var begået mod børn under den seksuelle lavalder. Ligeledes er det veldokumenteret, at senfølger kan opstå hos voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom. Det forringer livskvaliteten, eksempelvis mindreværdsfølelser, afmægtighed, risikofyldt livsførelse, såsom alkohol- eller narkotikamisbrug, angst og depression.
I denne kvalitative forskning fremtræder induktiv tilgang på baggrund af, at det tager udgangspunkt i en empirisk analyse og finder teorier ud fra disse undersøgelser. Med en hermeneutisk tilgang, er der blevet indsamlet kvalitative og semistrukturerede interviews af forurettede, som også er blevet afdækket ud fra to forskellige teorier.
Kl. 17.30 - 18.00
Cand.scient.soc Ayoe Kristiansen: "Stakeholder management teorien møder Social Licens til at operere".
Et speciale som fokuserer på den grønlandske mineindustri, hvor der er lagt fokus på to potentielle miner i Sydgrønland, som i specialet bliver brugt i et casestudie; Kuannersuit (Kvanefjeldet) og Killavaat Alannguat (Kringlerne).
Der bliver blandt andet undersøgt omkring samspillet imellem minefirmaerne, Naalakkersuisut (det Grønlandske Selvstyre) og de lokale i Narsaq - f.eks. hvad mener de interviewede om selvstyrets håndtering af de potentielle miner, og hvad er den politiske proces for at få en licens i Grønland?
Dette bliver gjort udfra 40 survey svar fra lokale i Narsaq, flere dokumenter og 17 semi-struktureret interviews fra forskellige stakeholders (interessant grupper). F.eks. direktører fra minefirmaerne, lokale fra Narsaq, eksperter og grønlandske firmaer.
- Hvor: auditoriet på campus Ilimmarfik
- Hvornår: onsdag d. 1. marts, kl. 16.30 - 18.00
Oplæggene bliver holdt på grønlandsk eller dansk - og der vil være mulighed for simultantolkning (tolk Aleqa Hammond).