Herrnhuternes mission i Grønland
Herrnhuternes grønlandsmission, der varede næsten 170 år (1733-1900), var en af den herrnhutiske Brødremenigheds stoltheder.
I dansk og grønlandsk kirkehistorie har denne missionsvirksomhed altid været påfaldende underbelyst, men den fortjener noget mere opmærksomhed, ikke mindst på grund af Brødremenighedens store indflydelse i Grønland og det omfangsrige kildemateriale, som stadig findes i Herrnhut i Tyskland.
Foredraget vil på baggrund af dette kildemateriale give et overblik over Herrnhuternes globale missionsvirksomhed og derefter fokusere på Herrnhuternes mission i Grønland og overgivelsen af deres menigheder til den danske statsmission, der med tiden skulle blive til den grønlandske folkekirke.
Der vil være kaffe, te og kage - og mulighed for spørgsmål og diskussion.
Christina Petterson er adjungeret lektor og gæsteforsker ved Ilisimatusarfik, Afdeling for Teologi under Institut for Kultur, Sprog & Historie.
Hun er cand. theol. fra Københavns Universitet (2002) og ph.d. i kulturstudier fra Macquarie University, Australien (2011).
Hendes forskningsinteresser vedrører forholdet mellem kristendom og socialhistorie i det 18. århundrede både i Europa og i kolonierne.
Hun er medlem af redaktionen for Journal of Moravian History, og i efteråret 2023 skal hun være "scholar in residence" ved Centre for Moravian Studies i Bethlehem, Pennsylvania (USA).
Hun har blandt andet udgivet The Moravian Brethren in a Time of Transition: A Socio-Economic Analysis of a Religious Community in Eighteenth-Century Saxony (Leiden: Brill 2021), og er medforfatter til den lille bog Brødremenigheden (Forlaget Vandkunsten, 2022). Sammen med Felicitz Jensz har hun desuden redigeret og udgivet antologien Legacies of David Cranz' "Historie von Grönland" (1765). Christianities in the Trans-Atlantic World (London: Palgrave MacMillan, 2021).