Ph.d.-forsvar: Trine Jul Larsen
Onsdag d. 28. september 2022 vil Trine Jul Larsen fra Institut for Sundhed & Natur ved Ilisimatusarfik forsvare sin ph.d.-afhandling "Diabetic eye disease in Greenland"
Program
Ph.d.-forsvaret foregår i auditoriet på campus Ilimmarfik onsdag d. 28. september 2022, kl. 16.00 (grønlandsk tid).
- 16.00: Indledning og velkomst ved forsvarsleder
- 16.10: Præsentation af ph.d.-afhandling ved Trine Jul Larsen
- 17.10: Pause 17.25: Bedømmelsesudvalget:
- 17.25 - 17.50: Jakob Grauslund
- 17.50 - 18.15: Ann Ragnhild Broderstad
- 18.15 - 18.40: Lene Seibæk
- 18.40: Ex auditorio - spørgsmål fra salen
- 18.55: Forsvarshandlingen afsluttes
- 19.00: Bedømmelsesudvalgets vurdering af forsvaret og reception
Vær opmærksom på, at dørene låses under forsvarsprocessen - og at det her ikke vil være muligt at gå ind eller ud af auditoriet.
Forsvaret vil blive livestreamet på Ilisimatusarfiks Facebookside. Optagelsen vil efterfølgende blive lagt på Ilisimatusarfiks hjemmeside.
Kopier af afhandlingen kan findes på Ilisimatusarfiks bibliotek.
Bedømmelsesudvalg
- Professor Lene Seibæk | Institut for Sundhed & Natur, Ilisimatusarfik
- Overlæge, forskningsleder Ann Ragnhild Broderstad | Universitetet i Tromsø
- Professor, overlæge Jakob Grauslund | Syddansk Universitet
Vejledere
- Professor, MD, ph.d. Marit Eika Jørgensen | Steno Diabetes Center Grønland og Grønlands Center for Sundhedsforskning, Ilisimatusarfik
- Læge, lektor, MD, ph.d. Michael Lynge Pedersen | Grønlands Center for Sundhedsforskning, Ilisimatusarfik
- Professor, MD Henrik Lund-Andersen | Steno Diabetes Center København
Resumé af afhandlingen
Forekomsten af diabetes i Grønland er steget i løbet af de sidste årtier, og befolkningen er dermed i øget risiko for at udvikle diabetiske senkomplikationer, såsom diabetisk retinopati (DR). DR er en kompleks mikrovaskulær diabetes komplikation, og ansvarlig for 80% af de synstab, personer med diabetes oplever. Tidligere undersøgelser af DR i Grønland har kun været udført i Nuuk, Grønland.
Med denne afhandling undersøger vi epidemiologien bag diabetisk øjensygdom i Grønland.
I PAPER I undersøgte vi forekomsten af DR blandt personer med diabetes og prædiabetes, som deltog i befolkningsundersøgelsen, B2018. Vi fandt den samlede prævalens af DR var 2% (10/483) og konkluderede, på baggrund af B2018, at prævalensen af DR i Grønland var lav.
I PAPER II, undersøgte vi incidensen og prævalensen af DR blandt hele den grønlandske befolkning, registreret med diabetes i de landsdækkende elektroniske patient journaler, og fulgte dem over en femårig periode. I tillæg, undersøgte vi risikofaktorer forbundet med både incident og prævalent DR.
Vi fandt, at 10.4% (65/623) udviklede incident DR under opfølgningen, og at 13.6% (160/1175) havde prævalent DR ved første besøg. Højere HbA1c-niveauer og diabetesvarighed var signifikant associeret med både incident/prævalent DR. Højere niveauer af LDL-kolesterol og total kolesterol var associeret med en lavere risiko for incident/prevalent DR.
I PAPER III udviklede vi en kunstig intelligens (AI) model, specifik for den grønlandske befolkning, ved brug af billeder fra Optos ultra wide-field fundus kamera, som bruges til screening i Grønland.
Desværre var sensitiviteten og specificiteten i vores model for lav til at blive anvendt direkte til screening i klinikken.
Tilsammen understreger disse papers, at incidensen og prævalensen af DR i Grønland er lav og kan muligvis forklares med etnicitet eller genetiske beskyttende faktorer. Vi anbefaler fortsat fokus på DR og yderligere forskning i genetiske egenskaber. Til sidst udviklede vi en AI-model specifik for den grønlandske befolkning - dog skal modellen optimeres for at kunne anvendes i klinikken.