Pædagogikkimi ilinniarnermilu ineriartortitsivik
Mål og fokus
Forskning på Institut for Lærings er knyttet til folkeskole, dagpasningstilbud, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, med særligt fokus på folkeskolen og læreruddannelsen.
Målet er at skabe et solidt empirisk og teoretisk fundament for at sikre en langsigtet vidensopbygning og forskningsbasering i forhold til folkeskole, dagpasningstilbud, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i Grønland.
Det overordnede fokus er at udvikle teori inden for pædagogik, specialpædagogik, læring, didaktiske design i fag og tværfaglige sammenhænge, fagfornyelse, lærer-kompetenceudvikling, it-integration i undervisning og læreprocesser samt fjernundervisning i en grønlandsk kontekst.
Teori og metoder
Forskningen er baseret på, at flere forskellige teorier, metoder og praksisser sammentænkes og videreudvikles. Det er forskningens intention at anvende de forskellige tilgange til at generere nye begreber og teorier samt generere fremtidige praksisser for skole og uddannelser i Grønland. Der arbejdes med flere forskningstilgange, hvor aktionsforskning i samarbejde med eksterne partnere er i fokus. Forskningen anvender et bredt spektrum af videnskabelige metoder, hvor der arbejdes med kvalitative, kvantitative og intervenerende metoder. Der er tale om teoretisk, empirisk samt eksperimentel og udviklingsorienteret forskning.
Udviklings- og forsøgsprojekter på Institut for Læring
I relation til og i kobling med forskningsprojekterne arbejdes der på Institut for Læring også med udviklingsprojekter. Forskerne på Institut for Læring er med deres teoretiske og metodiske kompetencer centrale for Instituttets iværksættelse af udviklings- og forsøgsprojekter i den grønlandske folkeskole.
Udviklingsprojekterne har et interventionsperspektiv og har overordnet til hensigt at skabe løbende kontakt til folkeskolen i forhold til alle læreruddannelses fagområder. Endvidere har udviklingsprojekterne også til formål, at:
- opkvalificere underviserne på læreruddannelsen gennem en løbende kobling mellem teori og praksis
- lærerstuderende får indsigt i udviklingsprojekter og lærer at forhold sig udviklende til egen praksis
- opkvalificere de deltagende lærere i folkeskolen ved at de samarbejder om nye didaktiske design og praksisser i deres undervisning
- skabe innovation af undervisning og læreprocesser i folkeskolen
Institut for Læring har således en vision om at være driver i forhold til nytænkning og innovation i folkeskolen. Der er iværksat udviklingsprojekt om grønlandske børns tal- og antalsforståelse i matematik og et projekt om creative writing i engelskundervisningen. Ud over disse udviklingsprojekter iværksættes der udviklingsprojekter inden for bl.a. pædagogiske og didaktiske temaer, specialpædagogik, sprogfagene, matematik og naturfag, historie og samfundsfag, praktiske og æstetiske fag.
Endvidere arbejdes der med TeachingLab-projekter, som har forsøgsundervisningskarakter, hvor målet er, at undervisere og lærerstuderende i samarbejde med lærere i folkeskolen løbende afprøver nye undervisnings- og læringsformer i den faglige praksis i skolen med opfølgende refleksion. Disse TeachingLab-projekter er af kort varighed og indgår som en del af den faglige undervisning på læreruddannelsen.